Onze Creoolse Tante Joosje

Op de markt verkoopt Tante Joosje elke dag haar taarten en stropen, siropen.  Zij stalt haar producten keurig en trots uit en zit waardig achter haar kraam. Vele families staan al generaties lang op de markt met hun huisgemaakte lekkernijen. Geliefd zijn de bojo, gebak van kokos en cassave, speciale ‘iksie koekoe’ eiertaarten en fiadoe, een Surinaamse ananastaart met rozijnen en rum. Natuurlijk zijn er ook de gommakoekjes en kokoskoekjes. Door de overdaad van fruit uit eigen boom maakt men stropen van passievrucht, tamarinde maar ook gemberbier. Lekker als siroop of op schaafijs!

Belangrijke kruiden In de keuken van  de Creoolse bevolking in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied zijn piment, anijs, kaneel, gember en tomaat. Dit is daarom ook de basis van de Creoolse marinade van Sorgh & Hoop.

Tante Joosje gebruikt graag bananen, aardvruchten, peulvruchten, gezouten en gedroogde producten in haar gerechten. Haar keuken is deels ontstaan door de vermenging van de ingrediënten en recepten van de voormalige slaven en de slavenhandelaren, de Spanjaarden en Portugezen. De gezouten, gedroogde en gerookte producten kwamen ooit mee met  de slavenhandelaren bij de overtocht van Afrika naar Zuid-Amerika. Zij zijn goed houdbaar in het vochtige, warme klimaat van Suriname. Van de oorspronkelijke bevolking, de indianen, leert men bananen en aardvruchten kennen zoals zoete aardappel, cassave, tajer. Een groot deel van deze producten kenden de voorouders van Tante Joosje al uit West-Afrika....