Verhalen uit het Kook-cultuurboek Huiskip & Ons Belang

Ik ken een land waar iedereen gek is op lekker eten. Niet raar denk je…dat zijn er zoveel…Nou wel bijzonder want in dit landje, geklemd tussen de Guyana ’s en Brazilië wonen heel veel verschillende culturen. Sommige van deze culturen zijn in 100 jaar 3 keer de aardbol rondgereisd..soms vrijwillig, soms gedwongen.

Deze culturen hebben allen hun eigen patoe ‘potje huiseten’ meegenomen. Je weet het vast..ik heb het over Suriname. Surinamers vinden  lekker en gezond eten belangrijk. Huiseten van Tante, Mae, Mama, Papa….eten is de manier om liefde en gastvrijheid te tonen. ‘Huiskip’ en ‘Ons Belang’ spelen hierbij een belangrijke rol. Huiskippen zijn biologische kippen  van eigen erf. Ons belang is een uitbouw  aan het woonhuis op de hoek van de straat. Hier koopt men bijna 24 uur per dag verse groente, fruit en soms.. ook huiskippen en doksa’s, eenden. Zo kan er op elk moment van de dag ‘vers’ worden gekookt.

De 3 grote bevolkingsgroepen, de Creolen, Hindoestanen en Javanen hebben allen  hun eigen ‘lekkers’. Wat ze gemeenschappelijk hebben is hun liefde voor kwaliteit, versheid van de producten en smakelijk huiseten. Voor mij spelen ‘Huiskip’ en ‘Ons Belang’ een hoofdrol in de Surinaamse (eet-)cultuur

Zoals vele Surinamers in Nederland heb ook ik vele jaren gezocht naar marktjes met verse streekproducten en huiskippen.  De boeren in Nederland waren in de jaren 70 dan ook verbaasd dat zij ‘hun soepkippen’ in grote getalen als ‘huiskip’ konden verkopen aan de Surinaamse ‘nieuwkomers’. Toen ik 25 jaar geleden  in Italië en Frankrijk kwam herkende ik de obsessie voor lekker eten met goede, verse ingrediënten..en de geheime recepten van La Mama óf Il Papa. Ik  voelde me direct thuis.

Geheime recepten, obsessie voor verse producten..het koesteren van authentieke  smaken.. de tories , verhalen over het bereiden van de perfecte gerechten,  soulfood, de trots van de kok….voor mij zijn dit Surinaamse taferelen Nu na vele jaren vind ik in mijn eigen Rotterdam, in alle grote steden, Surinaamse toko’s, schaafijswagens, bloedworstverkopers, oogstmarktjes,  met biologisch vlees en groenten, en steeds meer huiskippen…

Ons belang om met verse biologische en seizoensproducten te koken en dan het liefs met een Huiskip is nu ook HIER

Produkten van de boer in Nederland en een Ons Belang in Suriname