Snelle Rendang -Konkinklijk Javaans stoofvlees

Gepubliceerd op 13 oktober 2019 12:46

voor 4 personen

Rendang is een feestgerecht uit de Indonesische-Maleisische keuken. Belangrijk is dat de rendang helemaal inkookt tot de vloeistof is verdampt en het vlees de kruiden heeft geabsorbeerd. Hierdoor verandert het kookproces van koken in bakken. Door het langzame kookproces wordt het vlees mals en trekken de smaken van de kruiden goed in het vlees. De Javanen in Suriname namen gelukkig dit gerecht mee over de oceaan naar Suriname. Bij dit stoofvlees is het fijn dat het buiten stormt, regent en hagelt, want binnen is je tropische food paradijs.

Plan

Haal in huis:

  • 3 volle El , 90 gram Javaanse marinade
  • 2 TL komijn (djinten)
  • 2 TL korianderzaad (ketoembar)
  • 2 stengels sereh (optioneel)
  • 2 tenen knoflook of 1 TL knoflookpoeder
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels (doe ze in een theezakje of -eitje)
  • 500 gram rundvlees bij voorkeur biologisch
  • 3 EL olijfolie
  • 1 ui
  • 2 el zoetstof, ahornsiroop, honing of suiker
  • 2 El zoete ketjap
  • 2 El zoute ketjap
  • 300 ml kokosmelk
  • bakje

 

Prep

  • Snij het ui en de knoflook fijn.
  • Snij het rundvlees in blokjes
  • Doe het vlees in een ovenschaal
  • Voeg alle kruiden, ui en knoflook toe en meng goed
  • Sereh, trek de stengels uit elkaar en meng met vlees
  • Voeg zoete en zoute ketjap en kokosmelk toe, meng goed
  • Bedek de schaal met folie en 2 uur 200 graden in oven.
  • Roer op de helft van de tijd het vlees om en voeg de zoetstof toe. Proef de saus en voeg eventueel zout toe.
  • Na 2 uur moet het vlees bijna uit elkaar vallen anders iets langer stoven

 

Plezier

  • Doe het stoofvlees voor het eten in een grote koekenpan en laat het vocht verdampen
  • Voor meer saus voeg je op laatst meer kokosmelk toe
  • Eet met rijst of bloemkoolrijst en roerbak kool of sperziebonen.
  • Strooi bij het opdienen over het vlees wat seroendeng.

«