Javaanse Bami

Gepubliceerd op 26 september 2019 17:50

Javaanse bami is een van de favoriete supersnelle gerechten bij ons thuis en kan met kip of garnalen worden gemaakt of paddestoelen. Ik gebruik zelf een combinatie van biologische kipfilet en champignons. Hierdoor is het gerecht gezonder en eten we minder vlees. Ik strooi bij Javaans eten altijd seroendeng en gefruite uitjes over het gerecht. Als ik taugé en kiemgroente heb een beetje erover heen. Lekker knapperig en gezond!

Voor 4 Personen

Plan

Haal in huis:

  • 3 El Javaanse marinade 'Tante Julie' van Sorgh & Hoop
  • 300 gram filet van kip
  • 200 gram champignons
  • 250 gram mie óf rijstmie
  • 100 gram winterpeen in smalle reepje

  • 100 gram fijngesneden witte kool of spitskool

  • 50 gram taugé

  • 50 gram prei

  • 1/2 ui
  • e El olijfolie of wokolie
  • 2 El zoete ketjap
  • 2 El zoute ketjap

 

Prep

  • Snij het ui fijn.
  • Snij de kip in blokjes
  • Snij de champignons in kleine stukjes
  • snij de prei, winterpeen en de kool fijn.
  • kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing en zorg dat het beetgaar is, dus niet te zacht

 

Plezier

  • Verwarm de olie in een wokpan en voeg de ui en marinade toe en bak kort
  • Voeg vlees toe en roerbak 3 minuten op hoog vuur tot het gaar is
  • Voeg de champignons en wortels toe en roerbak tot de groenten net gaar zijn.
  • Voeg de zoete en zoute ketjap toe en roerbak kort met de kool.
  • Bak de gekookte mie door het wokgerecht.
  • Breng op smaak met zoete, zoute ketjap, taugé, peper en eventueel gebakken uitjes en seroendeng.

Pssst...

  • Maak een vegetarische Javaanse roerbak met een combinatie van blokjes tahoe, bonen en paddenstoelen
  • Maak een omelet erbij met eventueel prei of spinazie erdoor
  • Voeg er gesneden sperziebonen aan toe samen met de champignons, sluit bij boontjes de pan even af, niet te lang want de boontjes moeten beetgaar zijn!
  • Gebruik een bamipakket als je het snel wilt doen.
  • Serveer er eventueel saté, pindasaus en gebakken banaan bij!
  • Serveer er schaaltjes met bijgerechten bij zoals kroepoek, seroendeng, pindasaus, pittige aardappelstokjes.

«   »