Javaanse kippenbouten of -vleugels

Gepubliceerd op 16 november 2018 13:24

voor 4 personen

Dit recept zorgt het ultieme thuisgevoel. De geur van de verse kruiden van de marinade maakt iedereen blij die thuiskomt. Mijn man denkt dat de buren vast een hekel aan hem hebben omdat de heerlijke geur van ‘huiseten’ ze op straat tegemoet komt en zij misschien nog met het avondmaal moeten beginnen.

Prep

Doe ik in de ochtend of de avond ervoor

  • Wrijf in een ovenschaal de 4 kippenbouten en vleugels in met de Javaanse marinade.
  • Sprenkel er 1 El zoute en 1 El zoute ketjap over.
  • dek de ovenschaal af met aluminium folie.
  • Doe het een 1,5 uur op 200 graden in de oven, op de helft van tijd het vlees omdraaien.
  • Kook de rijst of bami

Plezier

lekker in 10 minuten met z’n allen genieten van de maaltijd

  • Schenk de saus uit de schaal in een kommetje.
  • Smeer de bouten hiermee in en rooster ze in 10 minuten af op 200 graden zonder aluminium folie.
  • Wil je meer saus? Voeg dan 200 ml kokosmelk toe aan de saus en warm het in de magnetron.
  • Roerbak de rijst of bami eventueel door de saus met wokgroenten of gesneden sperziebonen of kousenband
  • Doe de bouten met wat groenten en rijst of bami op een bord ens trooi er wat seroendeng en uitjes op!

ik heb kippenbouten en kipfilet standaard in de diepvries en kies daarom een rustig moment voor de voorbereiding, bijvoorbeeld de avond van tevoren of na het ontbijt. Zo kan iedereen de volgende maaltijd genieten van een heerlijk gerecht.

Plan

  • 4 biologische of scharrel kippenbouten óf 8 vleugels
  • 2 a 3 El Javaanse marinade, ongeveer 90 gram
  • 2 EL zoete en zoute ketjap, voorkeur voor biologisch
  • 4 ons  Oosterse Wok groenten, sperziebonen of kousenband
  • Rijst of bami voor 4 personen
  • seroendeng en gefruite uitjes,

     

    Pssst…

    • Het recept is voor 4 personen. Maar ben je met 2 personen, maak dan toch 4 kippenbouten. Fileer twee bouten en gebruik het vlees in andere gerechten. Bijvoorbeeld een heerlijke Javaanse Saotosoep, of een sandwich of wrap met seroendeng, taugé en gefruite uitjes of natuurlijk nasi of bami.
    • Serveer het gerecht met uitjes en seroendeng.
    • Maak een salade van rauwe groenten zoals gesneden komkommer, wortel. Snij mooie dunne plakken met een kaasschaaf en breng op smaak met azijn of limoensap, sesamolie, honing en een beetje zout!
    • Extra feestelijk maak je het met reepjes omelet en pindasaus!
    • Maak lekkere pulled kip door het vlees van de botten te halen en terug te zetten in de saus.


    Jang Switie - Eet smakelijk!


    «   »