Javaanse kippenbouten met marinade van Tante Julie

Gepubliceerd op 16 november 2018 13:24

voor 4 personen

Prep

doe ik in de ochtend of de avond ervoor

  • Wrijf in een ovenschaal de 4 kippenbouten in met ongeveer 2 EL Javaanse marinade.
  • Sprenkel er 2 El zoute en 2 El zoute ketjap over. Voorkeur voor biologische van Yakso.
  • Masseer de marinade in het vlees en sluit het af met aluminiumfolie.
  • Doe het een 1,5 uur op 180 graden in de oven.
  • Kook de rijst of bami

Dit recept zorgt het ultieme thuisgevoel. De geur van de verse kruiden van de marinade maakt iedereen blij die het huis binnenkomt. Mijn man zegt altijd dat de buren vast een hekel aan hem hebben omdat de heerlijke geur van ‘huiseten’ ze op straat tegemoet komt en zij vaak nog met de avondmaaltijd moeten beginnen.

Doe de voorbereiding lekker op een rustig moment, bijvoorbeeld de avond van tevoren of na het ontbijt terwijl de anderen afwassen. Zo kan iedereen de volgende maaltijd genieten van een heerlijk gerecht.

Plan

ik heb deze boodschappen meestal in huis, kippenbouten en kipfilet standaard in de diepvries

  • 4 biologische of scharrel kippenbouten
  • 2 a 3 El Javaanse marinade van tante Julie
  • Zoute en zoute ketjap, voorkeur voor biologisch
  • 4 ons  Oosterse Wok groenten, sperziebonen of kousenband
  • Rijst of bami voor 4 personen
  • seroendeng en gefruite uitjes,

     

    Plezier

    lekker in 10 minuten met z’n allen genieten van de maaltijd

    • Haal voor het opdienen de folie eraf. Schenk de  saus in een kommetje.
    • Rooster eventueel de bouten 10 minuten af op 200 graden.
    • Wil je meer saus? Voeg dan 200 ml kokosmelk toe aan de saus en warm het in de magnetron.
    • Roerbak de rijst of bami eventueel door de saus met wokgroenten of gesneden sperziebonen of kousenband, óf roerbak de groenten apart met een deel van de saus en 2 El olijfolie.

    Pssst…

    • Het recept is voor 4 personen. Maar ben je met 2 personen, maak dan toch 4 kippenbouten. Fileer twee bouten en gebruik het vlees in andere gerechten. Bijvoorbeeld een heerlijke Javaanse Saotosoep, of een sandwich of wrap met seroendeng, taugé en gefruite uitjes of natuurlijk nasi of bami.
    • Serveer het gerecht  met  uitjes en seroendeng.
    • Maak een salade van rauwe groenten zoals gesneden komkommer, wortel. Snij mooie dunne plakken met een kaasschaaf en breng op smaak met azijn of limoensap, sesamolie, honing en een beetje zout!
    • Extra feestelijk maak je het met reepjes omelet en pindasaus!


    Jang Switie - Eet smakelijk!


    «   »