Kwi Kwi- Surinaamse vis in kerrie-kokossaus

Gepubliceerd op 11 april 2019 om 15:00

Klik hier om een tekst te typen.

Het eten van Kwi kwi en krabbenpoten zijn sociale momenten van het gezin. Surinaamse families eten graag samen bepaalde lekkernijen zoals de Nederlanders mosselen eten. In Suriname is het vangen van Kwi kwi alleen in een bepaald seizoen toegestaan net zoals de Oosterschelde kreeft. Het eten van deze vis is een speciale uitdaging en let erop dat je naast een routinier zit!

In Nederland droomde je van deze vis en ze zijn nu in de Toko's bevroren te koop.

Plan

Haal in huis voor 4 personen:

  • 3 volle EL Hindoestaanse marinade 'Tante Sita' van Sorgh & Hooph
  • 750 gram Kiw kwi's, krabbenpoten of stukjes visfilet van zalm of kabbeljauw
  • Optioneel 250 gram gepelde garnalen
  • 4 El olijfolie
  • Zout of vegetarische bouillonpoeder
  • zwarte peper
  • 400 ml kokosmelk

Prep

  • Was de Kwi kwi of krabbenpoten zorgvuldig in een pan water met 1 El zout
  • Bij vis snij dit in stukjes
  • Snij het ui en de knoflook in stukjes, middelfijn.

 Plezier

    • Doe de olie in de panB
    • Bak de Hindoestaanse marinade van tante Sita heel kort
  • Voeg de Kwi kwi, krabbenpoten of visfilet toe.
  • Voeg de garnalen toe.
  • Bak 5 minuten op middelhoog vuur
  • Draai het voorzichtig om.
  • Maak op smaak met peper en zout of eventueel vegetarische bouillonpoeder
  • Voeg kokosmelk toe.
  • Sluit de pan af en laat het gerecht nog 10 minuten sudderen op laag vuur
  • Als de saus te dik is water toevoegen, is het te dun de pan open laten staan en de vocht laten verdampen.

Psstt....

  • Eet het gerecht met roerbak kool, rijst en Surinaamse chutney
  • Zuig eerst de saus eraf van de Kwi kwis of de krabbenpoten
  • Haal bij de Kwi kwis de pantsers er voorzichtig af en trek het visvlees van de graat.
  • Bij krabbenpoten de krabbenpoten met een tang breken en het vlees eruit halen.

«