Rotieplaten gevuld met gele spliterwten

Gepubliceerd op 3 maart 2019 21:42

Heel vaak hoor ik mensen om mij heen zeggen dat ze rotie hebben gemaakt. Ik ben dan echt verwonderd en begrijp na wat doorvragen dat het om het kerriegerecht gaat zoals kipkerrie of aardappelkerrie. Ik moest onlangs noodgedwongen deze platen zelf maken omdat ik gasten kreeg om lekker rotie te eten en ik geen platen meer in de diepvries had! Bij deze mijn snelle recept, maak een hele stapel en vries ze in!

Het is de bedoeling dat je net zoals bij worstenbroodjes deegballetjes vult. Het verschil is dat je deze gevulde broodjes uitrolt met een deegroller tot zo dun mogelijke pannenkoeken. Gewoon doen en oefening baart kunst.

Plan

Ingrediënten deeg voor rotiplaten:

  • 750 gram meel naar keuze zoals, volkoren, spelt of wit óf zelfrijzend bakmeel
  • 500 ml lauw water. Gebruik iets meer of minder afhankelijk van je meel, het deeg moet uiteindelijk niet plakkerig zijn maar een soepele bal.
  • 2 TL olijf olie
  • 1/2 TL zout
  • 4 Tl bakpoeder indien je geen zelfrijzend bakmeel gebruikt!
  • gesmolten boter (ghee) of olijfolie  om de roti te bakken

    Ingrediënten dahl-vulling:
  • 300 g dhal (gele spliterwten)
  • 1/2  EL Hindoestaanse marinade van Sorgh & Hoop
  • 1 Tl gemalen komijn
  •  zout naar smaak
  • zwarte peper naar smaak
  • 1 EL olijfolie

Prep

Bereidingswijze Deeg voor de rotieplaten
  • Voeg olijfolie en zout toe aan het meel.Indien geen zelfrijzend bakmeel 4 tl bakpoeder toevoegen.
  • Voeg vervolgens de 500 ml water in delen aan het meel toe. Kneed totdat er een stevig, soepel, deeg is. 
  • Maak er een grote bol van, wrijf die in met een dun laagje olie en laat het minimaal 2 uren rijzen met een theedoek erover op een warme plaats.

Bereidingswijze Dahl-vulling (splitwerwten):

  • De gele erwten wassen, daarna met zoveel water opzetten dat ze onder water staan en circa 30 minuten koken tot ze net gaar zijn.
  • Laat uitlekken in een vergiet.
  • Maal de erwten fijn in een keukenmachine.
  • Verhit de olie in een pan hierin 1/2 EL Hindoestaanse marinade.
  • Voeg dan de gemalen dahl toe.
  • Voeg de komijn toe.
  • Voeg zout en zwarte peper naar smaak toe.
  • Bak dit dhalmengsel enkele minuten en roer het goed.
  • Blijf roeren tot het helemaal droog en korrelig wordt en al het vocht er uit is.

Plezier

Vullen:

  • Strooi wat bloem op de tafel of het aanrecht. Maak een bolletje deeg van ongeveer 6-7 cm. Druk vervolgens het bolletje met de vingers plat tot een klein dik pannenkoekje van ongeveer 1cm dikte en doe 1 volle eetlepel Dhal-vulling in het midden.
  • Vouw het pannenkoekje dicht en maak er weer een bolletje van.
  • Rol de bolletjes met een deegroller uit tot de dikte van een pannenkoek. Zorg dat de vulling er niet uitkomt!

 

Bakken:

  • Smeer een grote koekenpan of op een speciale rotiplaat in met olijfolie.
  • Bak hierin de rotieplaat aan een zijde tot het lichtbruin is geworden
  • Smeer de bovenzijde van de rotieplaat ook in met olie en draai het om.
  • De roti aan beide zijden, met tussentijds enkele keren omdraaien, goudgeel bakken; de roti is gaar als die even bol gaat staan.

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.