Appel Chutney van Tante Sita

Gepubliceerd op 18 januari 2019 15:15

Deze chutney is heerlijk als een smeersel op je boterham met kaas, bij een groentensnack maar ook op je wrap, als bijgerecht bij een kruidig hoofdgerecht zoals een kerriegerecht. Het is belangrijk dat je bij het maken zoekt naar je eigen smaak en dus een balans vindt tussen zoet, zout, en pittig.

 

Deze chutney kan je prima maken met fruit en groenten wat al wat ouder is. Het fijne is dat het niet kan mislukken als je maar deze Gouden Regels hanteert:

  • Bak je producten goed in de olie. Om het te conserveren maar ook om de smaak te optimaliseren.
  • Gebruik producten die blijven liggen en die je anders weg gooit, je kan er nu nog weken van genieten
  • Proef de chutney regelmatig om te kijken waar jou balans ligt
  • Maal de ingrediënten niet fijn tot moes
  • Zorg voor ongeveer een kilo aan fruit en groenten
Bereidingstijd: Ongeveer 30 minuten

Plan

Koop de volgende ingrediënten
  • 8 EL Olijfolie
  • 4 appels in stukjes en overig  (oud) fruit zoals kweekperen, tomaten, druiven, mango, ananas
  • 4 grote teentjes knoflook fijngehakt
  • 3 EL Hindoestaanse kerriepasta van Sorgh & Hoop
  • 1 EL Komijn
  • Peper naar smaak b.v. Madame Jeanette, chilies , fijngehakt
  • 1 limoen óf citroen uitgeperst
  • 2 theelepel zout
  • 2 EL Ahornsiroop, appelstroop, honing of andere suikervervanger

Optioneel: 

  • 1 aubergine in kleine blokjes gesneden
  • 1 Kaneelstok 
  • Fijngesneden gedroogd fruit zoals rozijnen, dadels,  pruimen of cranberry’s.
  • Gekonfijt fruit in kleine stukjes gesneden
  • 3 cm verse gember, geraspt
 

Prep

Dan gaan we het nu bereiden.
  • Verwarm de olie en bak hierin de knoflook, de Hindoestaanse kerriepasta, komijn en zorg dat het even bakt maar niet verbrand!
  • Bak de appels en overig fruit en eventueel de aubergine en gember ongeveer 5 minuten op hoog vuur mee met het kruidenmengsel. Laat de pan bij een chutney altijd open staan! 
  • Voeg hierna zout, zoetstof, sap van limoen óf citroen toe en eventueel de kaneelstok of ½ EL kaneel
  •  Doe er verder al het gedroogd en gekonfijte fruit bij en bak weer 5 minuten. 
  • Blijf goed roeren en indien het aanbakt dat je er wat olie bij, nooit water!
  • Ga nu proeven en doe er zoetstof en peper naar smaak bij 
  • Laat de chutney pruttelen en roer regelmatig goed door totdat alles gaar is maar niet te zacht zodat het geen ‘prakje’ wordt

Plezier

  • Was een aantal weckpotjes of andere glazen potjes met kokend water en droog het!
  • Doe de hete chutney erin en laat open staan zodat het afkoelt
  • Bewaar het gesloten in de koelkast, geniet ervan en geef een potje cadeau!

 

Psstt..

Eet deze chutney met een bara of een boterham met kaas en natuurlijk bij het avondeten met de kerriegerechten gemaakt met de Hindoestaanse kerriepasta.


«   »