Snel Vegan Zuurgoed - Gezond Tafelzuur

Gepubliceerd op 3 april 2020 om 11:40

In veel exotische keukens is het de gewoonte om bij de maaltijd een heerlijk fris pikant tafelzuur te serveren. Het is makkelijk zelf te maken. Ik maak meestal een pittige en milde variant. Doe het in weckpotjes of glazen potjes en bewaar deze in de koelkast. Serveer het bij al je exotische gerechten zoals nasi of bami, óf bij de Thaise of Indiase keuken om het gerecht completer, gevarieerder en spannender te maken. Bij een Surinaams broodje zoals kipkerrie, bakkeljauw of pom wordt het er standaard bij geserveerd.

Plan

  • 200 ml water
  • 250ml (biologische) azijn
  • 1/2 tl zout
  • 3 el honing, ahornsiroop óf suiker
  • 1 komkommer
  • 2 rode uien
  • 8 pimentkorrels
  • 2 kruidnagels
  • 4 laurierbladeren
  • Optioneel
  • Madam Jeanette peper in stukken óf andere pittige pepers naar keuze óf 6 zwarte peper korrels

Prep

  • Maak de komkommer schoon en snijd het in dunne reepjes of plakjes.
  • Snijd beide uien door het midden in twee helften en snijd ze vervolgens in halve dunne ringen.
  • Doe water, zout, kruidnagels, pimentkorrels en  laurierbladeren in een steelpan pan en breng aan de kook. Kook 5 minuten.
  • Doe het vuur uit. Het is niet de bedoeling dat het zuurgoed gekookt wordt, je wilt alleen het marineren van de smaken stimuleren.
  • Voeg hierna honing, ahorn, suiker en azijn toe.
  • Proef of de verhouding zuur, zoet voor jou goed is en pas het anders aan naar smaak.
  • Voeg de peperkorrels of andere eventueel pepers toe.
  • Voeg de komkommers en rode uien toe en roer alles goed door.

Plezier

  • Verdeel het tafelzuur over diverse brandschone potjes.
  • Laat het open afkoelen, roer het af en toe om.
  • Laat het  minimaal 1 uur intrekken voor gebruik.
  • Gebruik het 1 à 2 weken.
  • Zorg dat je alleen schone lepeltjes gebruikt als je wat neemt. De etensresten van je gebruikte lepel zorgen ervoor dat het zuurgoed bederft.

Pssstt

Surinaams zuurgoed kan met verschillende soorten groenten en fruit worden bereid van het seizoen.

  • Groenten zoals  fijngesneden witte kool óf  bloemkoolroosjes, plakjes radijs, plakjes ravit of gember
  • Fruit zoals stukjes groene appels of knapperige zuurzoete appels, dunne plakjes kweekperen, stukjes ananas
  • Maak je eigen combinatie en eet met het seizoen mee.

 

Zuurgoed en 2 sinaasappels voor mijn moeder....


«   »