Pom van mijn moeder

Gepubliceerd op 29 december 2018 om 20:53

Op de afbeelding de pom als het de oven in gaat.

Pom is een feestelijk gerecht met Creoolse kip, jus d ‘orange, piccalilly en geraspte tayer. Het wordt voor minimaal 8 personen gemaakt en kan makkelijk ingevroren worden. Voor mij is het net de Spaanse Paella of Italiaanse pizza… heerlijkheden ontstaan door het samenvoegen van kliekjes en door invloeden uit de koloniale tijd.

 

Plan: haal in huis

  • 1000 gram bereide Creoolse kipfilet in grote blokjes volgens het Creools Basisrecept van Tante Joosje.
  • 500 gram tomaten
  • 1 EL olijfolie
  • 1 El Creoolse basismarinade
  • ½ bosje selderij fijn gesneden
  • 1 El zoute ketjap asin en 1 El zoete ketjap manis
  • 1  kg bevroren Pom tayer uit de Toko
  • 1 pot piccalilly van 500 gram
  • 2 El bruine Suiker of 1 El agavesiroop of 1 tl stevia
  • ½ limonadeglas water
  • 1 glas verse jus d'orange

 

 

Prep

Stap I maak 1 kilo Creoolse kipfilet volgens het basisrecept

Stap II maak extra saus met de kip uit het basisrecept:

  • Snij de tomaten in blokjes
  • Doe 1 EL extra olijfolie in de pan.
  • Roerbak 2 minuten met de bereide kip.
  • Doe hier 500 gram gesneden tomaten bij
  • Voeg 1 El Creoolse marinade  en ½ bosje fijn gesneden selderij toe
  • Doe er 1 El zoute ketjap Asin en 1 El zoete ketjap Manis bij
  • Roerbak 5 minuten op hoog vuur.
  • Voeg 1 limonadeglas water toe.
  • Voeg zout en zwarte peper naar smaakt toe.
  • Sluit de pan af en laat het gerecht stoven op laag vuur totdat de kip gaar is.

 

Stap III Bereiding Tayer

  • De bevroren Tayer ontdooien
  • De sinaasappelsap en  piccalilly erdoor roeren.
  • De helft van de saus van de Creoolse kip erdoorheen roeren.
  • 1 El bruine suiker of andere zoetstof door de tayer roeren.

 

 

Plezier

  • Tayer & kip samen in een ovenschaal
  • Vet een ovenschaal met minimale afmeting 30x20 cm in met olijfolie
  • Doe hier de helft van de tayer in, spreidt het over de bodem
  • Hierop de stukken kip gelijkmatig verdelen.
  • Giet het restant van de tayer over de kip. Zorg dat de ovenschaal volledig bedekt is met tayer.
  • Giet de rest van de Creoolse saus over de tayer.
  • Zet de ovenschaal ca. 50 minuten op 200 C graden in een heteluchtoven.
  • De pom mag goudbruin zijn, niet te donker, en niet meer korrelig van structuur

 

Psst…

  • De Pom is gaar, wanneer de structuur van de wortel niet meer korrelig is maar een dikke goudgele massa. Steek er een mes in om te kijken en wrijf de tayer tussen je vingers om te kijken of het gaar is.
  • Maak een vegetarische variant door de kop te vervangen door Creoolse tahoe en champignons.
  • Pom eet je met Creoolse kip, kousenband, gebakken bakbanaan, komkommer op zuur en rijst.
  • Maak je de pom liever met rauwe kip op het bot? Maak het op dezelfde manier als het Creoolse basisrecept van kipfilet maar laat je de kip langer stoven met gesloten pan totdat het gaar is of gaar je het in de oven in een ovenschotel afgedekt met folie, 90 minuten op 180 graden. Ga vervolgens verder met stap II.

 

 

 

Hiernaast een afbeelding van Tayer die in de ovenschotel Pom wordt gebruikt. De wortelknollen van de tayer groeien in heel Zuid-Amerika, ook in het binnenland van Suriname. Deze tayer ook wel pomtayer genoemd werd door de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika, de indianen, gekookt gegeten. Tegenwoordig wordt het voornamelijk in de ovenschotel pom verwerkt.


«   »