Overheerlijke snelle Creoolse Bruine Bonen

Gepubliceerd op 20 augustus 2018 12:26

voor 4 personen óf 2 maaltijden voor 2 personen

Deze bruine bonen maken je warm, eet je als soep, of als feestmaal voor een groep vrienden of familie door er kleine  gerechtjes bij te serveren. Surinaamse bruine bonen zijn een grote verrassing.

Plan

Haal deze boodschappen in huis:

  • 2 El Creoolse marinade 'Tante Joosje'van Sorgh & Hoop
  • 300 gram rauwe filet zoals kipfilet óf 250 gram champignons
  • 1 ui en 1 EL olijfolie
  • 1 rookworst naar smaak, kip, varken, rund of vega
  • 2 tomaten of 1 El biologische tomatenpuree. (ik gebruik van de Italiaanse flessen Pasata)
  • 1 pot of blik bruine bonen van netto 300 tot 400 gram
  • 1 El zoete ketjap, ketjap Manis
  • 1 El zoute ketjap, ketjap Asin
  • 1 EL olijfolie
  • Zoetstof bijvoorbeeld 1 El Gula djawa, ahornsiroop óf 2 tl bruine suiker
  • 1 ons fijngesneden selderie óf peterselie

Prep

  • Snij 1 ui fijn
  • Snij de tomaten fijn
  • Snij het rauwe vlees óf champignons  in stukjes
  • Snij de worst in plakken

Plezier

  • Voeg 1 EL olie en  2 El Creoolse marinade toe in een koekenpan.
  • Voeg de gesneden ui toe, voeg de tomaten toe. Bak 5 minuten. Voeg hierna het vlees of groente toe.
  • Roerbak 5 minuten en laat 5 minuten garen met dichte deksel op middelhoog vuur.
  • Als het vlees of groente begint te bakken gekookte bruine bonen aan het vleesgerecht toevoegen.
  • Indien je een blik gebruikt de blik met het vocht gebruiken.
  • Voeg hieraan 1 El zoute en zoete ketjap toe maar meer of minder naar smaak!
  • Voeg indien je het zoeter wilt zoetstof naar keuze toe.
  • Indien te weinig vocht: voeg er een glas water bij of 2 fijngesneden tomaten.
  • Breng op smaak met bouillon of zout.
  • Voeg de rookworst toe.
  • Laat de pan 15 minuten op een zacht vuur open staan zodat het vocht eruit trekt en er een saus ontstaat.
  • optioneel, 1 tl zwarte peper, gestampte Madame Jeanette of sambal

 

Psst...

  • Serveer met rijst, gebakken banaan, Creoolse tahoe, vlees en fijngesneden kousenband of bonen.
  • Maak van alles een dubbele hoeveelheid zodat je er 2 dagen van kan eten óf vries het in.
  • Maak Surinaamse bruine bonensoep door meer water en bouillon toe te voegen.
  • Maak de dubbele hoeveelheid vlees óf champignons, houd de helft apart en serveer dit bij de bruine bonen. Zie filmpje basisrecept.

«   »