Overheerlijke snelle Creoolse Bruine Bonen

Gepubliceerd op 20 augustus 2018 12:26

voor 4 personen óf 2 maaltijden voor 2 personen

Plan

Haal deze boodschappen in huis:

  • 2 El Creoolse marinade
  • 300 gram rauwe filet zoals kipfilet óf 250 gram champignons
  • 1 ui
  • 2 tomaten of 1 El biologische tomatenpuree. (ik gebruik van de Italiaanse flessen Pasata)
  • 1 pot of blik bruine bonen van netto 300 tot 400 gram
  • 1 El zoete ketjap
  • 1 El zoute ketjap
  • 1 EL olijfolie
  • Zoetstof bijvoorbeeld 1 El Gula djawa, ahornsiroop óf 2 tl bruine suiker
  • 1 ons fijngesneden selderie óf peterselie

 

Prep

  • Snij 1 ui fijn
  • Snij de tomaten fijn
  • Snij het rauwe vlees óf champignons  in stukjes

Plezier

  • Voeg 1 EL olie en  2 El Creoolse marinade toe in een koekenpan.
  • Voeg de gesneden ui toe, voeg de tomaten toe. Bak 5 minuten. Voeg hierna het vlees of groente toe.
  • Roerbak 5 minuten en laat 5 minuten garen met dichte deksel op middelhoog vuur.
  • Als het vlees of groente begint te bakken gekookte bruine bonen aan het vleesgerecht toevoegen.
  • Indien je een blik gebruikt de blik met het vocht gebruiken.
  • Voeg hieraan 1 El zoute en zoete ketjap toe maar meer of minder naar smaak!
  • Voeg indien je het zoeter wilt zoetstof naar keuze toe.
  • Indien te weinig vocht: voeg er een glas water bij of 2 fijngesneden tomaten.
  • Breng op smaak met bouillon of zout.
  • Laat de pan op een zacht vuur open staan zodat het vocht eruit trekt en er een saus ontstaat.
  • optioneel, 1 tl zwarte peper, gestampte Madame Jeanette of sambal

 

Psst...

  • Serveer met rijst, gebakken banaan, Creoolse tahoe, vlees en fijngesneden kousenband of bonen.
  • Maak van alles een dubbele hoeveelheid zodat je er 2 dagen van kan eten óf vries het in.
  • Maak Surinaamse bruine bonensoep door meer water en bouillon toe te voegen.
  • Maak de dubbele hoeveelheid vlees óf champignons, houd de helft apart en serveer dit bij de bruine bonen. Zie filmpje basisrecept.

«   »