Creoolse Karbonade met worst
Met het koude weer is een stamppot heerlijk, het maakt je warm. De ultieme combinatie is het te eten met Creools vlees zoals karbonade en worstjes. Comfortfood met een salsa twist om je extra warm en vurig te maken.
Tante Joosje is onze sterke Tante die de Creoolse keuken vertegenwoordigd. Zij staat op de markt met haar pom, bakkeljauw, gemberbier, taarten en koekjes.
Belangrijke ingrediënten in haar keuken zijn steranijs, piment en gember.
De nazaten van de slaven zorgde voor de Caribisch – Creoolse keuken
Met het koude weer is een stamppot heerlijk, het maakt je warm. De ultieme combinatie is het te eten met Creools vlees zoals karbonade en worstjes. Comfortfood met een salsa twist om je extra warm en vurig te maken.
Wat een feest een broodje kousenband met garnalen. In Suriname eten we kousenband en een wit Surinaams puntje. In Nederland een bruin pistoletje en fijngesneden sperziebonen of snijbonen en Hollandse garnalen maar Noorse mogen ook! De gele paprika is fijngesneden Madame Jeanet, alleen voor liefhebbers
Plan: Ingrediënten 300 gram filet van makreel (koop filet of hele makreel 2 EL Creoolse kruidenpasta van Sorgh & Hoop, 45 gram 2 EL olijfolie 1 ui of 3 El gesneden ui 1 fijngesneden tomaten en 2 EL tomatenpuree 2 knoflookteentjes 1 tl fijngesneden verse peper
Cassave ligt in de toko of tegenwoordig steeds vaker bij de supermarkt. Ik combineer het vaak met zoete aardappel. Het is heerlijk als bijgerecht met ee vis- of vegetarisch gerecht gemaakt in Creoolse saus. Eet het als avondmaaltijd of lunch en laat je verwarmen door dit heerlijk glutenvrij gerecht.
Heerlijk voor een feestje om te combineren met stukjes komkommer, bleekselderij en radijs.
We halen trekken en vis- en kreeftenkoppen bij de vissers, zwemmen ermee terug op een surfplank en zetten deze op met 2 fijngesneden tomaten, wortels, verse knoflook, en 2 liter water en 1/2 EL zout en z1/2 El zwarte peper. Breng het op kooktemperatuur en laat het 1 uur zachtjes koken. Hierna halen we het door een zeef
Bereidingswijze
Optimale comfortfood, met een dekentje op de bank of lekker in de tuin met je bowl. Ik maak altijd veel bakkeljauw in een keer en vries het in zakjes in. https://www.sorghenhoop.nl/recepten/creoolse-recepten-van-tante-joosje/309710_creoolse-bakkeljauw-van-tante-joosje
Deze bakkeljauw is niet moeilijk en heerlijk op een broodje, met schijfjes zoete aardappel, cassave of rijst. Serveer er gebakken banaan bij, kousenband of fijngesneden sperziebonen en wprd blij!
Deze kippenbouten maak je in de oven met een tijdklok. Je hebt er geen omkijken naar en het hele huis krijgt een heerlijke warme geur. Maak een dubbele hoeveelheid en serveer het ook bij Creoolse bruine bonen.
Deze leversambal is heerlijk bij nasi, bami of Creoolse kip. De pit en de combinatie van levertjes, kipfilet, hartjes maakt het bijzonder...wie durft? Mijn bakra, witte man, vindt het heerlijk.