Onze manier om de wereld mooier maken is het scheiden van afval noodzakelijk. Ook gebruiken wij bij voorkeur duurzame schoonmaakmiddelen. Bij catering en feesten gebruiken we bamboeservies en bananenbladeren. Verder reduceren wij het gebruik van papier door zoveel mogelijk te communiceren via social media en mail. Wij denken dat minder vlees eten, duurzaam en biologisch ook zorgen voor ontlasting van het milieu en veel smakelijker is. Verder dragen we het recyclen van producten een warm hart toe. Minder vlees eten of recepten zonder vlees krijgt in onze Surinaamse keuken veel aandacht.

 

Sorgh & Hoop doet mee aan het  No Waste Festival op 28 december 2018, georganiseerd door Broodnodig, SFYN en MadeBy.

Er liggen enorme hoeveelheden groeten, fruit, noten, kruiden die net over de datum zijn, goed bruikbaar,

Sandra maakt samen met een grote groep enthousiaste vrijwilligers  chutneys, ingemaakte groenten, soepen samen met Buurtbewoners van Middelland konden ook een gratis voedselpakket samenstellen en meenemen. Zo zonde dat dit allemaal weggegooid zou worden.

No Waste Festival

Hier geeft Sandra een workshop aan een groep vrijwilligers om chutneys en sauzen te maken met afgekeurde groenten en fruit. Er worden diverse chutneys gemaakt met als basis de Hindoestaanse kerriepasta, salsa's met als basis de Creoolse specerijenpasta en Javaanse roerbak met groenten en de Javaanse kruidenpasta. Buurtbewoners mochten de afgekeurde groenten en fruit en de klaargemaakte producten meenemen en er thuis van genieten.

 

 

Op deze foto personeel van de Sorgh & Hoop vestiging Schiedamse Vest 2007. Het personeel is multicultureel en komt uit meer dan 10 landen. Het opleidingsniveau is van analfabeet tot universitair.

Sorgh & Hoop bij het Event Blue City in 2017. OP de foto kookt Sandra van Houwelingen met afgekeurde groente en fruit en maakt ze met bezoekers een chutney van aubergine, appels en pastinaak.

Kook met kliekjes, probeer de afval berg te verkleinen, kies voor zoveel mogelijk van de boer, van het seizoen, bio, Fair Trade, dier- en mensvriendelijk. Dit betekent een voorkeur voor scharreI- of bioproducten. Recepten met tips over koken met de restjes van de vorige dag of koken met afgekeurde groenten, die niet mooi maar wel lekker en voordelig zijn!. Of witte suikers vervangen door gezondere alternatieven zoals honing. Ook is er veel aandacht voor het smakelijk bereiden van groenten...zo dat iedereen hiervan gaat genieten.

 

 

Hieronder een kroonluchter van oude blikken. De 'blikvanger' in de vestiging van Sorgh & Hoop op de Schiedamse Vest

We werken graag samen met projecten die mensen met afstand tot de arbeidsmarkt klaarmaken voor een baan of ondernemerschap. We zijn momenteel aan het kijken naar de mogelijkheden voor een franchise concept.   Dit gebeurde al 20 jaar lang in de restaurants en we komen oud-personeel tegen bij leuke horeca of als werkgever. Ook nu werken we samen met partijen die onze missie delen. https://www.sorghenhoop.nl/over-sorgh-hoop/samenwerken

 

 

 

 

Ik ben dolblij met de nieuwe wetgeving. Ik wil het van de daken schreeuwen.  De geweldige jungle van Suriname wordt nu beschermd!. Het doet me denken aan het volkslied dat iedereen moesten zingen op school. Schoon Suriname! O land van mijn dromen. Statig bespoeld door de ruisende zee. Trots zijn uw stromen en heerlijk uw bomen Fris waait de wind over land vanuit Zee https://www.sosolyrics.com/songtekst/folklore-schoon-suriname Ik vertel je hieronder over een deel van mijn reis afgelopen januari 2020. Waarom dit land ondanks de vele problemen en uitdagingen een geweldig land is om te bezoeken.

 

Voor meer informatie en meer persoonlijk verhaal:

https://www.sorghenhoop.nl/blog/420799_groen-heerlijk-suriname