Javaanse marinade van Tante Julie

Deze marinade van verse laos, sereh, gember en kentjoer wordt gebruikt voor zoet-pittige gerechten zoals nasi, bami. roerbakgroente, saté.

Ingrediënten o.a. gember, laos, sereh, kentjoer.

Het levensverhaal van Tante Julie

Tante Julie staat in haar  Warung, Javaanse eethuisje of haar vaste plek op de markt. Zij maakt haar eigen pindasambal, ingrediënten voor de saotosoep en chips van cassave en nog veel meer lekkers!  Elke dag maakt zij met haar man in de avond haar eigen pindasambal. Hiermee kan iedereen op een eenvoudige wijze verse pindasaus maken. Dit eet je op een baka bana, gebakken banaan, op je petjilsalade of op je saté. 

De Javaanse keuken is echt een Aziatische keuken met zoetige, fris gekruide en pittige smaken. Belangrijk is het gebruik van verse kruiden als laos, sereh, djahé en gember en kentjoer. Dit is daarom ook de basis van de Javaanse marinade van Sorgh & Hoop. Ook wordt er in veel gerechten kokos, pinda’s en tamarinde verwerkt. Producten die tegenwoordig in veel Nederlandse supermarkten te vinden zijn.

De Javaanse contractarbeiders namen hun cultuur en dus ook eetgewoontes van het Indonesische eiland Java mee. Dit is de reden waarom Petjil uit Suriname en Gado Gado of Saotosoep en Soto Ajam zo op elkaar lijken. Suriname is het enige land in Zuid-Amerika waar na 1863 ook Javanen als contractarbeiders te werk werden gesteld. Hierdoor vind je aleen in Suriname eeen deel van de authentieke Indonesische keuken.

Uit de Kruidentuin van Tante Julie

Belangrijke kruiden voor het bereiden van de marinade van Tante Julie zijn laos, sereh gember.  Dit vormt daarom ook de basis van de Javaanse marinade van Sorgh & Hoop.  Bij het vinden van de juiste fabriek om onze marinade te maken lukte was het zelf malen van de verse kruiden een belangrijke voorwaarden. Bij het openen van de marinade ruikt je alle kruiden uit het tuintje van tante Julie.

Laos is verwant aan gember. Het wordt ook weleens Thaise gember of galanga genoemd. Laos is waarschijnlijk afkomstig uit Indonesië.

De wortel wordt  als specerij en heeft een milde gembersmaak. Het heeft ook iets scherps wat neigt naar peper en het ruikt naar citrus en pijnbomen.  Het wordt vers, gedroogd in poedervorm of ingemaakt gebruikt.

Laos