Hindoestaanse kruidenpasta van Tante Sita

Deze marinade van kerrie, komijn en verse knoflook wordt gebruikt voor kerriegerechten zoals kipkerrie, vegetarische kerriegerechten met rotie of rijst. Ook voor soepen zoals linzensoep,  pompoensoep, pastinaak-zoete aardappelsoep. Voor diverse chutneys met groenten en fruit van het seizoen, zoals aubergine-appel chutney óf pruimen -pompoen chutney.

Ingrediënten van de Hindoestaanse marinade zijn o.a.komijn, mosterdzaad, fenegriek, kentjoer, kurkuma, nigellazaad, karwijzaad, peper, piment.

 

Het levensverhaal van Tante Sita

Tante Sita maakt haar eigen sambal , chutney van vers fruit, zoals mango’s met altijd een flinke portie madame Jeanet pepers en haar eigen chutney masala. Op de markt staat zij met haar verse groenten en fruit keurig gestapeld. Ook zie je haar in de rotieshop of supermarkt waar ze de roties maakt en kerrie gerechten.  Zij maakt ook de 'toespijs' voor de heerlijke Surinaamse puntbroodjes zoals garnalenkerrie, bakkeljauw óf olie sardien.Tijdens feestdagen en bruiloften kookt ze vegetarisch. Lotusbladeren worden gebruikt als bord en je zit aan lange houten tafels buiten op het erf.

Belangrijke kruiden voor het bereiden van de masala, kerrie van  de Hindoestaanse bevolking in Suriname zijn kurkuma, komijn, fenugriek, karwij en mosterdzaad.  Dit vormt daarom ook de basis van de Hindoestaanse marinade van Sorgh & Hoop.

De voorouders van Tante Sita komen ut India en zijn als contractarbeiders naar Suriname gekomen. Soms maakt zij nog steeds zoals in India, thuis haar eigen kerrie, masala. Zij is trots op de manier waarop zij haar masala- kerrie bakt om een kerrie gerecht van pompoen,  masala doks-eend of een garnalenkerrie te maken. Tante Sita nodigt je graag thuis uit voor  ’huiskip’ in een geheime masala en andere lekkers,

Verse groenten en tuin, uit eigen tuin, van het erf zijn sleutelwoorden. Vaak zie je op haar erf een 'Ons Belang', een uitbouw waar niet alleen groenten en fruit maar ook 'huiskippen en doksen, eenden te koop zijn.

 

Uit de kruidentuin van Tante Sita

Belangrijke kruiden voor het bereiden van de geheime masala van Tante Sita zijn kurkuma, komijn, fenegriek, karwij en mosterdzaad. Bij het samenstellen van de oorspronkelijke verhoudingen zijn we op zoek gegaan naar de tantes in Suriname die nog zelf hun kruiden roosteren, mengen en in de vijzel stampen…zoals mijn oma en mijn overgrootmoeder uit India.

Kurkuma

Kurkuma staat in het nieuws als kleur-, en smaakmaker en is heel gezond! Kurkuma is ook bekend  als koenier, koenjit, Indiase geelwortel of tarmeriek, afkomstig uit de plant Curcuma longa. Je kan het vers gebruiken of gemalen en het geeft een gele kleur aan je eten & een licht bittere smaak.