Creoolse kruidenpasta van Tante Joosje

Deze kruidenpasta met onder andere gember, anijs, piment en kaneel wordt gebruikt voor Creoolse vis-. vlees- en groentegerechten. Denk aan gerechten met bruine bonen, bakkeljauw, makreel, geroosterd vlees, pom en aardvruchten, Creoolse paddenstoelen, roerbak van gemixte groenten. Creoolse pindasoep, soep van aardvruchten (diverse knollen) en nog veel meer...

Het levensverhaal van Tante Joosje

Belangrijke kruiden In de keuken van  de Creoolse bevolking in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied zijn piment, anijs, kaneel, gember en tomaat. Dit is daarom ook de basis van de Creoolse marinade van Sorgh & Hoop.

 

Tante Joosje gebruikt graag bananen, aardvruchten, peulvruchten, gezouten en gedroogde producten in haar gerechten. Haar keuken is deels ontstaan door de vermenging van de ingrediënten en recepten van de voormalige slaven en de slavenhandelaren, de Spanjaarden en Portugezen. De gezouten, gedroogde en gerookte producten kwamen ooit mee met  de slavenhandelaren bij de overtocht van Afrika naar Zuid-Amerika. Zij zijn goed houdbaar in het vochtige, warme klimaat van Suriname. Van de oorspronkelijke bevolking, de indianen, leert men bananen en aardvruchten kennen zoals zoete aardappel, cassave, tajer. Een groot deel van deze producten kenden de voorouders van Tante Joosje al uit West-Afrika.

 

Op de markt verkoopt Tante Joosje elke dag haar taarten en stropen, siropen. Zij bakt elke ochtend de bojo, gebak van kokos en cassave, speciale ‘iksie koekoe’ eiertaarten en fiadoe, een Surinaamse ananastaart met rozijnen en rum. De Antilliaanse tante Joosje bakt bolo di Preimu, taart van pruimen of bolo di cashupete, taat van cashewnoten. Natuurlijk zijn er ook de gommakoekjes en kokoskoekjes. Zij stalt haar producten keurig en trots uit en zit vol trots achter haar kraam. Vele families staan al generaties lang op de markt met hun huisgemaakte lekkernijen. Door de overdaad van fruit uit eigen boom maakt men stropen van passievrucht, tamarinde maar ook gemberbier. Lekker als siroop of op schaafijs!

Uit het kostgrondje - moestuin van Tante Joosje

Sopropo. Lijkt op een courget maar is van nature heel erg bitter. Ik halveer het in de lengte, hol het uit of snij het in lange reepjes. Haal zoveel mogelijk van het witte vruchtvlees eruit. Hierna zet ik het in een kom, overdek het met zout en water en kook het 2 keer uit. Proef vervolgens of je het nog te bitter vindt! Lekker met Creoolse marinade bakken met stukjes makreel of garnalen!

Voeg zoete en zoute ketjap erbij en peper naar smaak. Doe er zilvervliesrijst erdoor of eet op een broodje!